Wednesday, October 23, 2013

Adakah SELAMAT untuk mengambil Omega 3 semasa Hamil ?



Petikan dari artikel www.babycentre.com oleh pakar pemakanan : Keli Hawthorne (translate by Google)

Adakah selamat untuk mengambil minyak ikan atau lain-lain Omega-3 tambahan semasa hamil?

Ya. Malah, jika anda tidak makan lemak ikan sekali atau dua kali seminggu, mengambil harian omega-3 tambahan mungkin idea yang baik.

Sesetengah jenis ikan adalah sumber yang baik omega-3 asid lemak (khususnya DHA dan EPA), yang pakar percaya adalah penting untuk otak bayi anda dan pembangunan mata. Ikan air sejuk - juga dikenali sebagai ikan lemak - mengandungi jumlah tertinggi omega-3.Ya. Malah, jika anda tidak makan lemak ikan sekali atau dua kali seminggu, mengambil harian omega-3 tambahan mungkin idea yang baik.

Secara umum, ia adalah lebih baik jika anda boleh mendapatkan khasiat daripada makanan anda - dengan cara itu anda akan mendapat manfaat daripada nutrien lain dalam makanan pada masa yang sama. Tetapi peluang yang anda tidak cukup makan ikan yang tepat untuk memberikan anda dos besar omega-3, terutamanya jika anda cuba untuk mengelakkan ikan itu tinggi dalam merkuri .

Malah, jika anda makan sejumlah besar ikan berminyak - seperti 5 auns ikan salmon, 14 auns pelangi trout, sardin atau 16 - setiap minggu, anda mungkin perlu mendapatkan anda omega-3 di tempat lain.

Anda tidak boleh mendapatkan apa yang anda perlukan dari kayu ikan dan tin sebahagian cahaya tuna. Mereka yang rendah dalam merkuri tetapi tidak sumber yang baik omega-3.

Jenis lain tuna tin - albacore putih pepejal - menyediakan dos yang agak tinggi Omega-3, tetapi ia juga cenderung untuk menjadi lebih tinggi dalam merkuri, jadi sesetengah pakar mengesyorkan bahawa wanita hamil mengelakkan ia. (Pentadbiran Makanan dan Dadah mengesyorkan menghadkan pengambilan tuna putih yang kukuh untuk 6 auns setiap minggu.)

Anda mungkin pernah mendengar bahawa flaxseed adalah sumber yang baik omega-3, tetapi makanan tumbuhan hanya mengandungi asid lemak ALA, yang belum terbukti memberikan manfaat kesihatan DHA dan EPA.

Banyak makanan - seperti telur, susu, minuman soya, jus, yogurt, roti, bijirin, dan marjerin - kini diperkaya dengan omega-3. Sesetengah tidak mengandungi banyak DHA atau EPA, tetapi jumlah yang kecil boleh menambah. (Carilah produk yang mengandungi sekurang-kurangnya 50 miligram DHA setiap hidangan.)

Tambahan mungkin satu cara yang lebih mudah untuk mendapatkan dos yang baik Omega-3. Kebanyakan pakar berfikir anda perlu mendapatkan kira-kira 300 miligram (mg) DHA sehari semasa mengandung. Saya cadangkan mengambil makanan tambahan setiap hari dengan 200 mg DHA, kerana anda akan dapat untuk mendapatkan rehat melalui makanan, walaupun anda tidak makan apa-apa ikan. Pilih jenama yang juga mengandungi beberapa EPA. (Tiada kata sepakat mengenai berapa banyak EPA yang anda perlukan.)

Banyak Omega-3 tambahan mengandungi minyak ikan, dan kebanyakan mereka adalah hampir bebas raksa. (Ujian terbaru oleh ConsumerLab.com mendapati tiada merkuri dalam mana-mana jenama utama.) Pengeluar penggunaan ikan yang rendah dalam merkuri. Ada juga yang menyuling minyak untuk membuang bahan cemar.

Pandu jelas makanan tambahan minyak ikan yang diperbuat daripada minyak hati ikan kod, namun. Walaupun minyak ikan kod hati adalah sumber yang baik omega-3, ia mengandungi jumlah vitamin A yang berpotensi toksik semasa mengandung.

Suplemen minyak ikan datang dalam cecair, chews lembut, dan bentuk gel lembut, dan ada yang berperisa untuk topeng fishiness itu.

Lain-lain Omega-3 tambahan yang berasal dari alga bukannya ikan. Saya terutamanya suka pilihan ini. Tambahan ini tidak mempunyai merkuri, tidak ada aftertaste hanyir, dan mereka juga sesuai untuk vegetarian.

No comments :

Post a Comment